Karitatív szervezetek tiszteletére adtak fogadást

kep001Sólyom László köszöntője

Hölgyeim és Uraim!

Szeretettel köszöntöm önöket itt, a Sándor-palotában. Sokféle embert fogadok itt hivatalosan és nem hivatalosan is, nagyon ritka alkalom, hogy jó embereket lehet itt találni. Olyanokat, akik önzetlenek, akik odafigyelnek a másik emberre, akik áldozatkészek, és ráadásul nem hivatalból, hanem önszántukból és saját belső indíttatásukból. Úgyhogy ez egy különleges alkalom, és ezért köszöntöm önöket nagy szeretettel.

Szeretném rögtön hozzátenni, hogy a képet sötétítsem, hogy önökre nemcsak eddig volt nagyon nagy szükség, hanem jövőre még nagyobb szükség lesz. Hiszen látjuk, hogy milyen a helyzet, és látjuk azt is, hogy az emberek még nem fogták fel, hogy nyakunkon van a válság. Még azt gondolják, hogy ez a bankok ügye, őket nem érinti, és vígan költik a pénzt, holott jövőre nem lesz pénz. És ezt meg fogják érezni ők is, és sajnos meg fogják érezni a civil segítő szervezetek is, hiszen látjuk, hogy csökken az állami támogatás. Ez a helyzet önökre, a jó emberek közösségére dupla terhet ró, hiszen egyrészt nagyobb lesz a szükség, mind az anyagi támogatásra, mind pedig a lelki támogatásra. Azok mellé kell állni, akik hirtelen kerülnek olyan helyzetbe, hogy eltűnt az anyagi lehetőség, elfogyott körülöttük az eddigi életfeltétel. Biztos, hogy óriási igény lesz arra, hogy lehessen valakihez fordulni, és önök azok, akikhez eddig is fordultak. Mindig is voltak a történelemben segítő szervezetek, amelyek nélkülözhetetlen részei a társadalomnak, noha a formái mindig változnak.

Itt most különösképpen szeretnék arra utalni, hogy milyen fontos, hogy ezt a tevékenységet professzionális módon űzzék, hiszen a források szűkek, és ezeknek egyrészt a felhasználása, másrészt beszerzése egyre inkább szakmává válik. És nagyon sokat lehet tanulni a vállalati képviselőktől, vagy nagyon sokat lehet tanulni, a nagy szervezetektől, mint például a Nemzetközi Gyermekmentő, amely százmilliókkal tud gazdálkodni, vagy például a kisebbek közül a Bakonyszücsi Daganatos Gyermekek Lelki Rehabilitációs Otthonától. Ezeknek már megvan a nagyon bejáratott professzionális működésmódjuk. Nyilván nem tudok itt felsorolni mindenkit, mert mindenki a maga módján kitűnően működik.

Talán két szívhez szóló és fontos eseményt emelhetnék ki tavalyról. Az egyik a nemrég megtartott Nem adom fel koncert, amely a professzionális szervezés miatt is hihetetlenül sikeres volt. Nyáron kezdték már a reklámozását, és jól tudjuk, hogy a végén már nem tudtak bemenni az emberek, sorba álltak kint, és emiatt kezdődött később az előadás, és anyagilag is meghozta gyümölcsét. Másrészt azt a nagyon-nagyon szép gondolatot propagálta, hogy mindenki tud a másikon segíteni. A másik esemény, és lehet, hogy ez önzés, de én egy személyes élményemet is kiemelem. Ez a Gyermekmentő egyik akciója volt Erdélyben, ahol egy óvoda-iskolai fejlesztő intézetet volt szerencsém meglátogatni, éppen felavatás előtt állt. Ezek azok a nagyon nagy, látványos eredmények, de hát semmiképpen nem szabad erre szorítkozni, hiszen vannak más nagy szervezetek, a máltaiak, a Vöröskereszt, és így tovább, isten ments, hogy valakit megsértsek, ha már elkezdek konkrét példákat hozni. Mindenkire, a legkisebbek szervezetekre is szükség van, egy tíz gyereket ellátó alapítványnak épp annyira helye van, és arra is, aki csak egy emberen segít.

Eszembe jutott még, hogy tavalyi hasonló fogadás december 17-re esett, pontosan arra a napra, amikor a Parlament megszavazta az egészségügyi törvényt. És bebizonyosodott, hogy joggal tiltakoztak annak idején az itt lévők közül nagyon sokan. Ma pediga Korrupcióellenes Világnap van. Ez arra indít engem, hogy jólesően emeljem ki, hogy noha ennek a mostani válságnak egyik alapvető része a bizalmi válság, azért ezt a kört, a segítő szervezeteket semmiféle bizalmi válság nem érte el, hanem meg tudták őrizni még a mai világban is a hitelességüket. És azt hiszem, hogy az eljövendő időben ez nagyon sokat fog segíteni önöknek is, meg azoknak is, akik bíznak önökben. Engedjék meg, hogy még egyszer megköszönjem az eddigi munkájukat, és kérem önöket, hogy jövőre még nagyobb áldozatvállalással tegyék azt, amire elszánták magukat Végül pedig engedjék meg, hogy kívánjak önöknek is, és mindenkinek, akit önök pártfogolnak, áldott karácsonyi ünnepeket.

Köszönöm szépen!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.