Érmelléki hírek

 

 

 

nlk

2011. január 8-9. Érköbölkút

Ezen az úton velünk jött Kaszás Mária a Vasárnapi Iskola szakmai vezetője.

Itt farsangi álarcokat, jelmezeket készítettek a gyerekek, illetve néptánc-tanulásra is sor került.

Jelen volt 16 gyerek. Azért csak ennyien voltak, mert a faluban sok helyen disznót öltek, illetve lakodalom volt. Erre minket is meghívtak. Az igazgatónőnél aludtunk.

Másnap indultunk haza.

2011. január 28-29.

Ezen a két napon Vilmos nélkül mentünk Marikával, mivel őt megműtötték. Azért nem maradt ki a készülődésből.

Ekkor Érköbölkúton farsang volt az iskolában. Edit is beöltözött, Ő volt Hófehérke. A 7 törpe pedig az óvodások közül volt. Vidorék sapkáját, szakállát Vilmos készítette el. A szerepléshez műsort adtak a „törpék”, melyért köszönet illeti az Gyöngyike óvó nénit.

A díjazáshoz, majd a tombolához az Alapítvány adott ajándékot. Tombolát nem pénzért lehetett venni, hanem versszak elmondása, egy éneklés, amely több gyermektől angolul hangzott el.

A farsang után az igazgatónőnél -Oláh    Éva – aludtunk. Este ismerkedtünk a településsel.

Másnap átmentünk Hegyközszentmiklósra, ahol néptánc tanulás volt, valamint farsangi álarcokat készítettek a gyerekek, illetve némi fejtörőt is megoldottak.

31 gyerek vett részt a foglalkozáson.

2011. március 14.

Köbölkúton (50 gyerek) kokárdát, csákót, pártát, pompont  készítettek a gyerekek, melyet a március 15-ei ünnepségen – amit a foglalkozás után volt – viseltek is.

A foglalkozás után elmentünk a templomkertbe, ahol megemlékezés volt  a helyben született nagyságok emlékére.

Ez után az iskolába került sor ünnepségre. Itt a tanulók is megemlékeztek (szavalat), majd Vilmos megemlékezése következett, amely érintette az udvaron levő kopjafa jelentőségét is, melynek avatására is ekkor került sor.

A temetőben és a kopjafánál is a Vasárnapi Iskola Alapítvány nevében koszorút helyezett el Kaszás Mária és Hutzler Vilmos.

Kora délután indultunk át Hegyközszenmiklósra, ahol a délelőttihez hasonló foglalkozás volt 40 gyerek részvételével.

2011. április 16.

Érköbölkúton a Húsvét jegyében készülődtek a gyerekek (20). Volt tojásfestés, ünnepi tojástartó, kartonból készült húsvéti kellékek készítése.

A foglalkozás után az egész település megmozdult, hiszen nagyszabású ünnepségre került sor a Pro Érköbölkút Egyesület szervezésében – elnöke Rákóczi Lajos, aki az iskola történelem tanára is -.

A rendezvény a hagyományőrző huszárcsoportok (helybeli, szomszéd községbeli, csíkszeredai, gyergyószentmiklósi, debreceni, létavértesi) felvonulásával kezdődött.

Ezt követte az iskola udvarán a Vasvári Pál szobrának leleplezése. Itt jelen volt többek között

Szabó István alkotó,  az Érköbölkútról elszármazott személyiségek,  illetve a Magyar Köztársaság Főkonzulátusa képviseletében Szilágyi Mátyás főkonzul. Az ünnepi műsorban részt vettek az iskola tanulói, a nagyváradi színház művésze – Melegh Vilmos  -, a székelyhidi férfikórus, de a huszárok díszkoszorúja sem maradt el. A rendezvény végén emléklapok átadására került sor. Ezt az elismerést Vilmos is megkapta.

A napi ünnepség egy lovasszobor avatásával folytatódott.

Ez után 15 óra körül átmentünk Hegyközszentmiklósra, ahol 31 gyerek vett részt a húsvéti foglalkozáson.

2011. június 4.

Előzetes egyeztetés után június 4-én tartottunk egy-egy rendhagyónak mondható foglalkozást – vidám gyermeknapot – címmel Érköbölkúton délelőtt és Hegyközszentmiklóson délután. A technikai jellegű foglalkozás gyermekjátékok készítésével, illetve ötletek megbeszélésével telt el. (csákó, forgó) Az együttlét további szerepe a gyerekek leleményességének a fejlesztése  vetélkedő  és énekes, zenés játékok formájában.

A vetélkedő (léggömbös, labdás, és egyéb ügyességi játékok – Érköbölkúton –  díjazására szánt édességet kiosztottuk a gyerekeknek. A két iskolában mintegy 50 gyerek vett részt a foglalkozáson.

Az alapítvány által küldött csomagot átadtuk az igazgatónőnek, aki a gyerekek bevonásával szétosztotta a küldemény nagy részét.

2011/2012. tanév

2011. október 1.

A gyermekek köszöntése az új tanév alkalmából. A nyári szünidei élménybeszámolók a gyerekek részéről.

A foglalkozást megelőzendő énekek, beszélgetések, énekek, versek az őszről. Gyakorlati foglalkozás: színes őszi gyümölcsök, illetve szőlő készítése, valamint közös őszi kép megtervezése és kivitelezése.  (A rajzok az iskolában maradtak.)

2011. október 15.

A foglalkozás ez úttal is a megfelelő bevezetéssel, bemelegítéssel, rávezetéssel történt. Külön megemlítésre kerültek a sokféle lehetőségek, technikák, illetve anyagfelhasználások. Ezúttal sógyurmából készültek alkotások, amelyek során kitűnt a gyerekek leleményessége az új anyag felhasználásával kapcsolatban.

2011. november 12.

A Magyar Nyelv Napja alkalmából vetélkedő, amelyre előre kértük a gyerekek felkészülését.

(vers, mese, ének, rajzolás, feladatok, villámkérdések) A szünetben pedig csuhéj-fonásra került sor.

2011. december 10.

A Magyar Nyelv Napja alkalmából vetélkedő díjátadás. A résztvevők névre szóló emléklapot   melyen rajta szerepelt a csapat neve, helyezése, valamint tárgyjutalomban részesültek.

Minden gyerek  névre szóló és fényképpel ellátott  2012. évi készített naptárt kapott.

Az ünnephez kapcsolódóan Vilmos elolvasta a viaszgyertyáról és a faggyúgyertyáról szóló karácsonyi történetet – Andersen: Két gyertya – (a gyerekek két kezükre lehajtott fejjel hallgatták), amely után rajzolni kellett a történet alapján. Ezt követően karácsonyi díszek készítésére került sor, miközben fel-felhangzottak az ideillő dallamok is.

2012. január 21.

A Magyar Kultúra Napjához kötödően az előzőleg már megbeszélt témák alapján a magyarságról és a hazaszeretetről szóló önálló szereplésére került sor. Magyaros motívumokkal díszített könyvjelző készült (papírból és fonással). Ekkor került átadásra Hegyközszentmiklóson az iskolaújság első száma.

2012. március 10.

A március 15-ei ünnephez kapcsolódóan zenés irodalmi összeállítás hangzott el. A kézműves foglalkozás keretében a következők elkészítésére került sor: harci zászló, magyar népviseletes bábuk, kokárda, pompon.

2012. április 28.

Anyák napi készülődés. Karbonból díszdobozok, szívek készültek, melyekbe idézeteket írhattak, melyek önálló gondolatot tartalmazott, illetve az általunk vitt versekből válogathattak a gyerekek. Ekkor került sor üvegfestésre is.

Sor került anyák napi vers tanulásra is.

Ekkor jelent meg Hegyközszentmiklóson az iskolaújság második száma.

2012. június 21.

A tanévzáró mentünk, ahol átadtuk az iskola által megadott tanulóknak a  névre szóló emléklapot.

2012/2013. Tanév

2012. október 6.

– a gyerekek verset mondtak,

– éneklésre került sor az ősszel kapcsolatban,

– megemlékeztünk október 6-áról

– a kézműves foglalkozás keretében a hozott anyagokból – termések, magok – saját ötlet alapján bábokat, stb.-t készítettek,

– a foglalkozás végén az iskola udvarán játékra került sor

2012. november 17.

Mindkét iskolában a Magyar Nyelv Napja alkalmából vetélkedő volt.

2013. január 26.  Hegyközszentmiklós

Ekkor került sor a Magyar Nyelv Napja alkalmából rendezett vetélkedő eredményhirdetésére és a jutalmazásra (tárgyjutalom + emléklap). – az időjárás miatt decemberben nem tudtunk menni –

2013. Gárdonyi Év. Ennek szellemében az író rövid írásait beszéltük meg, amiután élményeiket lerajzolták.

Ezt követte a gyertyakészítés mártogatásos technikával.

Ekkor került sor az iskolaújság harmadik számának átadására, amikor megbeszéltük, hogy milyen szabályai vannak a sajtóban megjelenő cikkeknek.

Érköbölkút

A január 26-ai foglalkozás elmaradt ebben iskolában, helyi időpont-egyeztetés hiányossága miatt.

2013. február 23.

Érköbölkút

A vetélkedő eredményhirdetése és a jutalmak átadása (tárgyjutalom+emléklap).

Ezt követően Kodály Zoltán halálának évfordulója alkalmából a híres zeneszerző gyerekeknek szóló ismertebb dalainak felidézése, közös éneklés.

Az emlékezés után levetítésre került Gárdonyi Géza: Egri csillagok című műve. A diakockákon lévő szöveget a gyerekek olvasták. A vetítés közben történelmi- és szómagyarázatokra is sor került.

A „mozizás” után a filmről rajzoltak a tanulók.

Hegyközszentmiklós

Kodály Zoltán halálának évfordulója alkalmából a híres zeneszerző gyerekeknek szóló ismertebb dalainak felidézése, közös éneklés.

Az emlékezés után levetítésre került Gárdonyi Géza: Egri csillagok című műve. A diakockákon lévő szöveget a gyerekek olvasták. A vetítés közben történelmi- és szómagyarázatokra is sor került.

A „mozizás” után a filmről rajzoltak a tanulók.

Az Ér hangja februári számában cikk jelent meg az érköbölkúti és hegyközszentmiklósi jelenlétünkről, melyet mellékelünk.

Megjegyzés: évek óta nem történt ilyesmi velünk – a román hatóságok elkérték iratainkat, amelyeket rövid időre bevittek őrhelyükre.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.