Bélfenyéri fiatalok táboroznak Békéscsabán

Egy Bihar megyei kistelepülés gyerekotthonának hat tagja ismerkedik Békéscsabával már közel egy hete. A fiatalok a Vasárnapi Iskola Alapítvány közreműködésével nyaralhatnak a békési megyeszékhely egyik lovastanyáján.

Lovastanya, Békéscsaba
Kovácsné Szatyin Ildikó (balról a második)

– Nyolc éve veszünk részt a Vasárnapi Iskola Alapítvány munkájában, kezdetben, pontosan öt évig gyantára jártunk, de úgy láttuk, hogy Bélfenyéren nagyobb szükség van ránk, így ez már a harmadik év, hogy a gyermekotthon lakóit látogatjuk rendszeresen – tudtuk meg Kovácsné Szatyin Ildikótól, az Erzsébethelyi Általános Iskola pedagógusától, aki oszlopos tagja a vasárnapi iskolának.

Lovastanya, Békéscsaba
Táborozók – itthonról

Vasárnapi iskoláról beszélünk, mégis szombatonként járnak ki a programban résztvevő tanárok havi egy alkalommal a kiválasztott iskolába, gyermekotthonba, leginkább a Fekete-Körös völgyébe. Azért a többes szám, mert ez a kezdeményezés nem lokálisan Békéscsabához kötődik, az ország minden részéből utaznak tanárok határon túli településekre, ahol szükség van a munkájukra. Elhivatott pedagógusként tanítják az ottani gyerekeket, legfőképpen a magyar nyelv ápolása kap hangsúlyt, az apróbbak a magyar mese- és mondavilágról kapnak alapos képet, a nagyobbak inkább a magyar történelem neves személyiségeivel, történéseivel és a magyar irodalom jeles alkotásaival, alkotóival ismerkednek meg. Ugyanakkor nagyon fontos mindezek mellett az emberi kapcsolatok kiépítése, ápolása, a barátságok életre hívása. És mindezt ellenszolgáltatás nélkül, önkéntes alapon, a gyerekek szeretete, és a szemükből kicsillanó hála a fizetség fáradozásukért.

Lovastanya, Békéscsaba
Táborozók – határon túlról

A lehetőségekhez mérten minden évben igyekeznek a csabai pedagógusok gyerekeket utaztatni Békéscsabára, így nem csak mesélni tudnak nekik a megyeszékhelyről, de a nevezetességeket is megmutathatják, a mostani nyaralók megnézték az Ibsen házat, a főteret, a főbb nevezetességeket, lehetőségük volt elmenni Póstelekre, kalandparkba. No, és az üdülés szerves részét képezik a lovak, hiszen a Nimród Lovastanya ad helyet a táborozóknak, ahol számtalan négylábúval barátkozhatnak a fiatalok. Négylábú alatt nem csak lovakat kell érteni, hiszen a „birtokon” nyulak, kecskék, birkák, kutyák, macskák is élnek, valamint tyúkok, libák, papagájok. Igazi paradicsom azoknak, aki szeretik az állatokat.

Lovastanya, Békéscsaba
Ardelean János (j) és felesége (b), középen Kovácsné Szatyin Ildikó

Miközben aktívan használják a nyaralók a magyar nyelvet, ismerkednek a környékkel, barátkoznak az állatokkal, még lovagolni is megtanulnak, ebben a tanya üzemeltetői, az Ardelean házaspár segít nekik. Valódi élményekkel a zsebeikben térhetnek haza, hogy aztán meséljenek azoknak, akik közül néhányan hozzájuk hasonlóan egy év múlva Békéscsabára utazhatnak.

Forrás: hir6.hu


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.