Nyári tábor a kovászói gyerekek számára

Helyszín: Mátészalka (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

Időpont: 2017. 07. 17 – 21.

Előkészület
– Több helyszín is felmerült, de anyagi lehetőségeink, a helyi kapcsolatok, és egyéb tényezők (kedvezmények, támogatás, stb.) miatt döntöttünk a városunk mellett.
– Pontos, de változtatható programtervezés. Az elkészült tervet megküldtük a kovászói kolléganőnek.
– Egyeztetések (szállás, étkezés, különböző helyszínek látogatása stb.)
– Bevásárlás Létszám: 12 gyerek, 2 kovászói tanárnő (Cséke Ilona, a Vasárnapi Iskola helyi vezetője, Turányi Jaroszlává), 4 mátészalkai önkéntes (Losoncziné Szabó Magdolna, Szabóné Zsoldos Valéria, Szalma Ferencné, Tóth Istvánné).

Röviden a program megvalósításáról

Úgy igyekeztünk összeállítani a programot, hogy érdekes legyen, új információkat, élményeket adjon, Szatmár és Bereg megismerését és egyben a magyar nyelv és a magyarság- tudat erősítését szolgálja. Hogyan történt mindez? Természetesen városnézéssel kezdtük az első napot. A színház színpadán szereplésre nyílt lehetőség, magyar dalokat énekeltünk közösen. Este együtt készítettük Kölcsey Ferenc sírjára a koszorút. Másnap, a Szatmár-Bereg körúton, Szatmárcsekén a koszorúzás után elénekeltük a Himnuszt. Megmutattuk a két tájegység számukra befogadható, egyedülálló kincseit. Vásárosnaményban, egy helyi vadász magángyűjteménye elröpítette őket Afrikába, Alaszkába, a Kárpátokba. Tákoson a mezítlábas Notre-Dame meghitt pillanatokat nyújtott számukra. A száraz- (Tarpa) és a vízimalom (Túristvándi) izgalmas, érdekes ipartörténeti emlék, egyaránt lenyűgözte a gyerekeket és a felnőtteket. Fokozta az élményeket, hogy a tarpai idegenvezető a lovak helyére a gyerekeket „fogta be”. Túristvándiban a víz által működésbe hozható technika bűvölte el a csapatot. A helyi fogadóban elköltött ebéd után élvezték a közös játékokat, a fociról nem is beszélve. A helyi Szatmári Múzeum szekérgyűjteménye, különösen a sokfélesége és használhatósága miatt volt számukra érdekes. A múzeum udvarán élvezettel, nagy kíváncsisággal próbálták ki a népi játékokat a múzeum dolgozói segítségével. Egy délelőttöt a strandunkon töltöttünk el. Egyértelműen a csúszda volt a legnagyobb élmény. Az esti foglalkozások közül a táncház volt a legemlékezetesebb. A közös dalolás, mozgás, kacagás elfeledtette velük a napi fáradságot. A hazautazás előtti napon elvittük a csapatot a nyíregyházi Vadasparkba. Ez élmény- dús, tikkasztó, fárasztó nap volt. Az ezt követő finom ebéd, fagyizás, plázázás felüdítette őket, így este játékos vetélkedővel színesítve megtartottuk az itt eltöltött napok közös értékelését, valamint ajándékainkkal még emlékezetesebbé tettük a tábort. Úgy érezzük, és úgy láttuk, valamint a kapott visszajelzésekből arra a következtetésre jutottunk, hogy sikeres volt az első táboroztatásunk.

Egy gondolat, talán mely segítségével mindkét fél számára (Ukrajna-Magyarország) még hatékonyabb lehet egy ilyen tábor. Szerencsésebb lenne, ha több magyarul beszélő tanuló jöhetne. Most csak ketten beszélték jól a nyelvünket. A tanárok mellett, ők is tolmácsoltak. A többi gyerek itt-ott értette a beszédünket, és itt-ott tudott is egy pár magyar szót, mivel mindnyájuknak van magyar felmenője. Az utolsó esti játékos vetélkedőn kiderült, hogy a tábor ideje alatt bővült a szókincsük. Segíteni kellene a magyar családokat (útlevél, úti ruházat, stb.), hogy több magyar gyerek élvezhesse a nyári táborok nyújtotta élményeket.

Szabóné Zsoldos Valéria csoportvezető