Magyarnak lenni – magyarnak maradni!

karcag

Jótékonysági bált rendeztek Karcagon március 1-jén a Vasárnapi Iskola Mozgalom támogatására. Az est egyik támogatója Bölcskei Gusztáv püspök úr volt.
„Magyarországon talán már csak a néhány – még fennmaradt – helyi kisiskolához kötődő közösség tagjai érzik át igazán, mennyire fontos, hogy legyen egy tanító, aki összefogja a falu gyermekközösségét, aki biztatja és ösztönzi őket. Mindez a határon túli, döntően szórványban élő magyarok esetében még ennél is nagyobb jelentőséggel bír. Sokuknak ez az egyetlen, utolsó kötelék a magyar nyelvhez és kultúrához. Ne engedjük ezt is elszakadni!” – írta Sólyom Erzsébet, a bál fővédnöke köszöntő soraiban. A Vasárnapi Iskola valamennyi elkötelezett tanítója ezen fáradozik, amikor hétvégenként – a család, a barátok és pihenés helyett – a partiumi falvakban élő, magyar anyanyelvük elvesztésével fenyegetett gyermekek tanítására fordítják szabadidejüket.


Tizenhat településre járnak rendszeresen. Munkájuk nyomán a gyermekek tudása bővül, anyanyelv-ismeretük csiszolódik, bátrabban mernek megszólalni, könnyebben hozzájutnak ahhoz a többlethez, amely a határ innenső oldalán élő társaiknak természetes: magyar könyvekhez, filmekhez, de akár magyar tematikájú színezőkhöz. Megismerik lassacskán a magyar mese- és mondavilág, valamint irodalmunk és történelmünk hőseit.
Az est bevételéből ezt a munkát kívánják elősegíteni a bálozók és a megjelent neves közéleti személyiségek, a magyar kultúra kiválóságai, akiknek felsorolására a teljesség igényével nem mernék vállalkozni. Beszéljenek a képek!

Jámbor – Megjelent a Reformátusok Lapjában 2008 április 6-án


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.