Könyvtár

 Kedves Kollegák!

Az elmúlt évben egy 70 ezer kötetes könyvtárat ajánlottak fel a Vasárnapi Iskola Alapítványnak. Álljon itt az ajándékozó neve és pontos adatai.

Kedves Ildikó!

Az ajándékozó szervezet neve: Területi Művelődési Intézmények Egyesülete (TEMI).
Címe: 1119 Budapest Fehérvári út 47.

A zalaegerszegi könyvtár neve:TEMI Zala megyei Könyvtár.
Címe: 8900 Zalaegerszeg Gárdonyi út 2.
Kötet száma: kb. 70 ezer.

A TEMI ajándékozza (illetve jelképes összegért kb. 10.-Ft) adja oda az erdélyi Magyar Vasárnapi Iskoláknak.

Üdvözlettel:
Molnár Géza                               Pál Gábor
TEMI ügyvezető elnök      Vasutas Zeneiskola igazgató

Hálás szívvel köszönjük az adományt, amelynek felelősségteljes szétosztását, rendeltetési helyére juttatását és rendszeres használatba adását vállaljuk.
Kérjük a kedves kollegákat, hogy a foglalkozások menetébe iktassák be a könyvtár megismerésére, használatára vonatkozó ismereteket.
Legyen a könyvek érkezése, a polcokra rakodása és használatba vétele egy kis ünnep! A könyvek szeretete segíteni fogja magyarságuk megőrzését, erősítését, ami közös célunk.

Íme, az összesítő  az igényekről pontosítás és véleményezés céljából.

SONKOLYOS – JÁNOSFALVA
Ötezer kötet, mint egyelőre két kisközösség könyvtárának az alapja, ami majd  – a könyvek darabszámának és a közösségi épület egyre hatékonyabb kihasználása után a felhasználók számának a növekedésével – egyre inkább betölti a szerepét ebben a szórványvilágban.
1.fõleg szépirodalom. Gyermekek és ifjak számára mesék, történelmi és néprajzi mondák, Benedek Elek, Komjáthy István, Móra Ferenc, Lázár Ervin, Fekete István, Csukás István művei, illetve a világirodalom ismert alkotásai. Felnőttek részére: Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Krúdy Gyula, Márai Sándor stb. vagyis olyan magyar írók alkotásai, amelyek az alapműveltség részér képezik, de itt nem volt hogyan ilyen ismeretre szert tenni. Természetesen világirodalmi klasszikusokat is örömmel fogadunk, attól függően, hogy mit tartalmaz a felajánlott gyűjtemény. A próza mellett a verseskötetek is fontosak lennének, akár antológiák (témák vagy költők szerint), akár egy-egy költőtől származó verseskötetek: az alap Petőfi-Arany-Ady-József Attila mellett bármi a magyar poézis kezdeteitől egészen a XX. század végéig, úgy felnőttek, mint gyermekek számára (Weöres, Tandori stb.) – újra csak attól függően, mi van abban az ajándék könyvtárban.
2.a szépirodalmon túl ismeretterjesztõ könyvekkülönböző szótárak (szinonima, értelmező, fogalomtár stb.),lexikonok (történelmi, filozófiai, képzőművészeti stb.), albumok és atlaszok (természettudományi, biológiai, földrajzi, képzőművészeti stb.), ismert emberek életrajzai, történelmi események bemutatásai (akár regényes formában is),útikalauzok (magyar városok és várak stb.) és bármi, ami szélesíti a látókört és új ismeretet nyújt.
Azért nem tudok pontosabb listát írni, mert minden annak a függvénye, hogy abban a hetvenezres állományban mi található, de nagy általánosságban a fent leírtak kellenének.
Jó lenne, ha sikerülne!

GYANTA
Szeretettel fogadunk gyermekirodalmi könyveket: mesés-, verses-, dalos-, tudományos könyveket, illetve olyan könyveket, amelyek felhasználhatóak az óvodai- és az iskolai oktatásban.
Felhasználhatjuk a pedagógiai, pszichológiai, logopédiai, tanítás-tanulás módszertani könyveket is.
Szám szerint pontosan nem tudnám megjelölni a mennyiséget, de kb. annyit, hogy az egy szekrénybe beférjen.

PÓSALAKA
100 könyv
A könyvekkel kapcsolatosan, megbeszélést folytattam a helyi I-IV osztályos tanítónővel és részéről az a kérés, ha lehetséges Mese – Szépirodalmi könyvekre lenne igény a gyerekek tanításában. A könyvek tárolása pedig valószínű, hogy az iskolában lenne, vagy a parókiáról  lenne kölcsönözhető.

TENKE
Falusi könyvtár az új Művelődési Központba. 1000 darab

BÉLFENYÉR
6-8 ezres falusi könyvtár

KÖRÖSTÁRKÁNY
100 darab – gyermek, hitélet, szépirodalom

VÁRASFENES
1000 darab – szépirodalom, történelem gyermekeknek

PUSZTAÚJLAK
100 darab szépirodalom gyermek és ifjúsági

MEZŐTELKI
200 darab – gyermek-és ifjúsági irodalom

MEZŐTELEGD
Közösségi könyvtár kiegészítésére 100 darab szépirodalom (gyerek, felnőtt)

BELÉNYES
2000 szépirodalom és egyházi – gyerek és felnőtt

BELÉNYESÚJLAK
2500 szépirodalom – gyerek és felnőtt

KISNYÉGERFALVA
? darab – Iskolai és egyházi  Iskolai könyvtárat szeretnének

MAGYARREMETE
4 méter hosszú fal mellett, amennyi fér
Szépirodalom és egyházi

Húsvét előtti héten utazom Sepsiszentgyörgyre, ahol a megyei könyvtár jóvoltából a könyveket tárolják, és a munkatársak a szétosztás hatalmas feladatát vállalták. Köszönet érte.

Az utazás költségeit Wesser László (Debrecen) nagylelkű adományából fedezzük. Köszönet érte! A Könyvtár ügyeivel Kaszás Marika foglalkozik. Címe: kaszimari@freemail.hu

Hálás köszönet Kiss Jenőnek, a sepsiszentgyörgyi könyvtár igazgatójának, aki ezt a hatalmas mennyiségű könyvet az igénylés szerint szétosztotta.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.