Jótékonysági est az erdélyi szórványban és Moldvában élő magyarokért

A moldvai csángómagyarság és az erdélyi szórványmagyarság oktatási programjának támogatásért rendeznek június 2-án jótékonysági estet, Határok nélkül mottóval Székesfehérvárott: a rendezvényen az erdélyi és moldvai csángó népzenei élet kiemelkedő személyiségei muzsikálnak a közönségnek. Az estet Sólyom László köztársasági elnök, a rendezvény fővédnöke nyitja meg.

A Sebestyén Márta népdalénekes által összeállított forgatókönyv nem mindennapi élményt ígér, amelyben az ősi dallamvilág mellett az Erdélyben és Moldvában ma is élő, az itthoni magyaroknak archaikusnak ható népezenei- és néptáncprodukciók világába kalauzolják a közönséget.

Felcsendül moldvai gyermekénekes dala, zenél a moldvai és gyimesi csángó muzsikát játszó Szigony zenekar és Hodorog András moldvai csángó furulyás. Fellép Berszán Fülöp gyimesközéploki énekes, aki szuggesztív, különleges díszítésekkel teli, régies énekstílusát hozza el a közönségnek. Az Ordasok Táncegyüttes új megvilágításban jeleníti meg ezen az estén is az autentikus néptáncot a színpadon. Dalol még Sebestyén Márta, akit Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás kísér majd.

Az est célja a pénzbeli támogatás mellett a nyilvánosság megteremtése, amelynek segítségével a hagyományteremtőnek szánt rendezvény sokszorosan túlmutathat az anyagi segítségnyújtáson – közölte Posch Dániel, a szervezők nevében.

Az est bevételéből a moldvai magyaroktatást koordináló Moldvai Csángómagyarok Szövetségét, s az erdélyi szórványmagyarság két szervezetét, a Vasárnapi Iskola Alapítványt és a Vicei Bástya Egyesületet szeretnék segíteni.

A szervezők tájékoztatása szerint a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége évről-évre bővíti az oktatási programjába bevont települések körét, és növeli az anyanyelvű oktatásban résztvevő gyermekek számát. Tevékenységüknek köszönhetően jelenleg mintegy 1600 gyermek tanulhat magyarul Moldvában, de még legalább 7500 iskoláskorú gyermek van, aki sem intézményi formában, sem iskolán kívüli oktatás keretein belül nem részesül anyanyelvi oktatásban.

A Vasárnapi Iskola Alapítvány szervezi és segíti azoknak a magyarországi tanároknak a munkáját, akik vállalják, hogy hétvégéjüket erdélyi szórványmagyar falvakban élő gyermekek játékos formában való, anyanyelvi oktatásának szentelik. Jelenleg 44 pedagógus folytat társadalmi munkában ilyen tevékenységet, rendszeresen visszatérve 16 erdélyi kistelepülésre.

A Bástya Egyesület hatalmas erőfeszítések árán, bentlakásos kollégium alapításával tartja életben az észak-erdélyi Beszterce- Naszód megyei magyar oktatás egyik utolsó végvárát. A Vicei Általános Iskola kizárólagosan anyanyelvi oktatási lehetőséget biztosít a környék szórványban élő magyar gyermekeinek.

Forrás: MTI


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.