Moldvai élménybeszámoló

Csoma Gergely, aki több évtizede járja a moldvai falvakat  – fényképez, ráolvasásokat gyűjt, tanítja a gyermekeket, ebben az évben Szitáson tanított Simon Márton és Kövesi Balázs egyetemistákkal, a Károli Egyetem hallgatóival. Csaknem 40 gyermek ment naponta  a táborba, akik a versek, énekek mellett a győzelmes pozsonyi csatát is megidézték. Segítőjük, az ottani tanító néni: Szőnyi Vivien /Kalocsáról/, Nagy Edina, Demes Jennyfer és Kósa Adrienn egyetemi hallgatók  Magyarfaluban tanítottak velem,  ahol néne Klára házában laktunk és nagyon ízletes  csángós ételeket ettünk.

A vendéglátónk nemcsak jól főz, hanem néptáncot és népdalokat is tanít a gyermekeknek.  A  gyermekek magyar tanítói: Kiss Csaba és felesége, Puskás Annamária. A tanítási napot, minden reggel egy Bibliai történet elbeszélésével kezdtük,amit népi játék, kézműves foglalkozások követtek. Naponta 26-28 gyermek jött velünk játszani. Két délután Lábnyikban is tanítottunk, nagy szeretettel vártak a gyermekek és tanító nénijük Portik Katalin.
Teodóz atya, a moldvai csángók apostola  mondta egyszer, hogy aki elkezd a csángókkal foglalkozni, az nem tudja abbahagyni. Mi is így érezzük, szeretnénk folytatni az ismerkedést, a tanítást.  Köszönjük a segítő támogatást vezetőnknek, a magyarfalusi születésű Csángó Bogdán Tibornak, szervezőnknek, Kováts Ákosnak és a Vasárnapi Iskola Alapítványnak!
Lázár Enikő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.