Csoma Gergely beszámolója a moldvai oktatásról

Június 28-tól július 5-ig moldvai tanítást tartottunk Szitáson, Magyarfaluban és két délután Lábnyikon. A Károli Gáspár Református Egyetem 5 diákja – Lázár Enikő tanárnő növendékei – tartottak velünk tapasztalatszerzésre, segítőként.

 

A három lány: Kósa Adrienn, Demes Jenifer és Nagy Edina Magyarfaluba ment Lázár tanárnő irányításával. Huszonnégy gyermeket tanítottak élményszerűen, játékosan. Körjátékok, énekek, versek-mondókák jelentették az elsajátítandókat. Lázár tanárnő és hallgatói Lábnyikban, egy ugyancsak székely eredetű csángó faluban péntek és szombat (július 3-4.) délután besegítettek az ottani tanárnőnek.

 

Magyarfalu és Lábnyik nyelvi állapota viszonylag jó. A gyermekek értik és használják a magyar nyelvet, könnyen sajátították el a nyelvi feladatokat. Július 5-én délután ½ 4-kor a szülők és érdeklődő gyermekek – testvérek, rokonok – jelenlétében a három hallgató Lázár tanárnő irányításával „nyitott foglalkozást” tartottak, ahol a családtagok megismerhették az élményekre épülő magyartanítást.

A több, mint egy órai tanítás után téliszalámis és mogyorókrémes  kenyerekkel vendégelték meg a gyermekeket  és hozzátartozóikat.

 

Ugyanez zajlott Szitáson, ahol Újfalu és Bahána gyerekei mutatták be az egy hete tanultakat szüleiknek. Itt Szőnyi Vivien tanítványaival foglalkozott Csoma Gergely és a két károlis egyetemista: Kövesdi Balázs és Simon Márton.

 

A reggel 9 és 12.30 között zajló játékos foglalkozások során a gyermekek verseket, mondókákat, szenténekeket, népdalokat és körjátékokat sajátítottak el. Csoma Gergely irányításával a két fiatal néprajzi gyűjtéseken vett részt Szitáson és Újfalun. Népi gyógyászati eljárásokat, 8 archaikus imát sikerült felkutatni-rögzíteni, ami jelentős eredménynek mondható.

 

Szitás, Újfalu, Bohána gyermekserege erősen asszimilálódik, egymás közötti nyelvhasználatuk már csak román. A negyvenkét gyermek közül kb. tizenöt már egyáltalán nem beszél-ért magyarul, tizenhárom még ért valamit, míg tíz-tizenhárom gyermek volt képes gondtalan kommunikációra. Az elmélyült tanítást – szükségszerűen – állandó fizikai megterheléssel: tánccal, körjátékokkal, népi játékokkal kellett feloldani. Ezzel a váltott munkamódszerrel – fizikai megterheléssel, szellemi feladatok cserélgetésével sikerült eredményessé tenni a tanítást.

Dráma-pedagógiát is alkalmaztunk: a 907-es pozsonyi csatát tanítottuk be a gyerekeknek, játszattuk el játékosan, és a megszállásra készülő német haderő hajóhadát készítettük el kartonpapírból és ágakból, grafikai elemek felhasználásával. Mivel a pozsonyi csata 907. július 3-7. között zajlott, az évforduló is magyarázza eljátszatását. Árpád hadvezéri képességét emeltük ki, a magyarság hazaszeretetét, összetartását.

Végül 30 szülő-nagyszülő jelenlétében tartottuk meg a műsoros beszámolót, amire a gyermekek izgatottan készültek. A szülők előtti magyar nyelvű előadás lehetővé teszi a „konyhanyelv” kategóriából közösségi szintre emelni a megalázott magyar nyelvet.

 

 1. július 4-én, szombaton az alábbi műsort láthatták az érdeklődők:

 

 1. Mikor kicsi lányka voltam (csángó népdal, közösen).
 2. Zelk Zoltán: Tavaszi dal (2 lányka).
 3. Kövesdi Károly: Bolha vers (1 legény).
 4. Gazda Erzsi: Egy kis malac (mind, mozgással, énekkel).
 5. Szerbusz kedves barátom (körjáték, közösen).
 6. Tavasz-Tél verses mondóka (2 gyermek, fiú-lány).
 7. Csángó himnusz (a forrófalvi alkotást közösen adtuk elő).
 8. Vers Bodri kutyáról (2 kislány).
 9. Weöres Sándor: Galagonya (három gyermek énekelve).
 10. Alma-vers (egy kislány előadásában).
 11. Mondóka (2 kislány).
 12. 2 népdal (2 kislány).
 13. Weöres Sándor: Kacsaúsztató (közösen, énekelve-táncolva, mozgással).
 14. Weöres Sándor: Olvadás (közösen, mozgással-tapssal).
 15. 3 csángó népdal (három kislány).
 16. Béka a fa tövén (ének).
 17. Vers és népdal (két nagylány).
 18. Elment az én rózsám (két nagylány).
 19. Weöres Sándor: Csiribiri (mondóka) (2 lányka és egy legény).
 20. Kis versek a szélről (2 gyermek).
 21. Tarka cica, fehér cica – vers (2 gyermek).
 22. Este van, szürkül bé (csángó népdal) (nagylány éneke).
 23. Túl a vízen egy kosár… (csángó népdal) (2 leányka).
 24. Csíksomlyói Mária-himnusz (Itt van anyánk, Mária) (közösen).
 25. Pozsonyi csata (907. július 3-7.) (dramatikus játék, közösen).
 26. Közös uzsonna: téliszalámis és mogyorókrémes szendvicsek.

Köszönjük a Vasárnapi Iskola és a Fiatalok a Moldvai Csángókért Egyesület támogatását.

Csoma Gergely


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.