Várasfenesi és Belényesújlaki foglalkozás

Február 17-én tartottuk Várasfenesen és Belényesújlakon az idei második vasárnapi iskolás foglalkozást. Várasfenesen a Györffy István Táj-és Népismereti Otthonban a fenesi fiatalok mellett jelen voltak a belényesi, körösjánosfalvi és belényessonkolyosi gyermekek is. Nagy örömünkre szolgál, hogy néhány hónapja az ifik is vissza-vissza jönnek hozzánk, és Fazakas Ildikó tiszteletes asszonnyal a konfirmandusok is. Most egy Mátyás királyról szóló mesét dolgoztunk fel, projektoros kivetítés segítségével, így gyakorolva a hangos olvasást és szövegértést is. A közelgő tavaszra várva papírból hóvirágot készítettünk, a kisebbek pedig színeztek, mindenki nagyon ügyesen dolgozott, sok szép munka született. Mint mindig énekléssel és az udvaron játszható népi játékokkal színesítettük a napi programot. Köszönjük az ifik segítő munkáját, valamint Vura Hajnalka, a Tájházat üzemeltető család tagja által készített nagyon finom farsangi fánkokat.

Belényesújlakon énekléssel és találós kérdések megfejtésével kezdődött a foglalkozás. Ezután a kisebbek nagyon ügyesen tavaszi virágokat színeztek és beszélgettek róla. Közben a nagyokkal olvastunk, mégpedig februárban született híres emberekről (Mátyás király, Jókai Mór, Munkácsy Mihály, Hajós Alfréd), elolvastuk Weöres Sándor és Kányádi Sándor egy-egy tavaszi versét, majd az időjárást jelző medvéről is megismertünk egy rövid szöveget. Senki nem akart kimaradni az olvasásból, nagyon lelkesek voltak.
Közben megérkezett a tízórai és a tea, tehát jót falatoztunk, utána bújócskáztak egy rövid ideig az udvaron, majd a kézműves foglalkozással folytattuk. A kicsik hóvirágot készítettek, a nagyokkal pedig szalvétából és krepp-papírból csináltunk virágot, majd koszorúszerűen felragasztottuk egy kerek papírtányér karimájára, de először kivágtuk tányér közepét.

Nagy Éva