Tavaszváró Debrődön

Debrődön a Vasárnapi Iskola foglalkozásaira egész kicsi, óvodás, kisiskolás gyermekek jönnek inkább, ezért egy vidám, tavaszi, “pöttyös” húsvétvárót tartottunk.

Egy történettel indítottam: A pöttyös bögre meséje, melyet szemléltettem is.

Hogy jól tudjak olvasni, feltettem a szemüvegemet, és a gyerekekkel együtt a nyelvünket is “bemelegítettük” az ismert nyelvtörővel: Sárga bögre görbe bögre… Nagyon élvezték, különösen, ahogy fokoztuk a tempót.

A mesében játékállatok szerepelnek, kértem, soroljanak olyanokat, melyek a húsvéthoz kapcsolódnak. Első volt a nyuszi, melyet el is készítettünk. Zoknit tömtünk meg búzadarával. Nagy volt az örömük, hiszen pillanatok alatt, kevés segítséggel lett új játékuk. Közben a Ma van húsvét napja kezdetű népdalt énekelgettük, néhányan emlékeztek rá tavalyról.

Hogy a lakást is ékesíteni tudják az ünnepre, egyszerű ablakdíszt alkottunk tortapapírból, melyen egyedi minták sorakoztak és egy pöttyös madárka díszelgett.

Utóbbit a lányommal együtt énekelve kérdezgettük a moldvai népdal szerint:

“Mondd meg nekem, kicsi madár: mikor leszen nyár?…
Húsvét után tavaszvilág, még aztán jön nyár…”

Könyvajánló következett: Szepes Mária Pöttyös Panni – sorozatára hívtam fel a figyelmüket. A húsvéti csokitojás mellé túrórúdit kaptak ajándékba a gyerekek, ez aztán föltette az i-re a pontot! Vagyis a pöttyöt… 🙂

Makranczi Sándorné Edit