Húsvéti készülődés

Évek óta a húsvét előtti vasárnapi iskolás foglalkozás az ünnepre készülésről szól. A Vasárnapi Iskola Alapítvány célja, hogy segítsük a szórványban élő gyerekeknek megőrizni magyar nyelvüket, kultúrájukat, néphagyományaikat. Emellett fontosnak tartjuk a helyi közösségek megőrzését, megerősítését is.

Az áprilisi foglalkozásunkon a Várasfenesi Tájházba a fenesi, körösjánosfalvi, belényessonkolyosi és belényesi gyerekek mellett – nagy örömünkre – a belényesújlaki gyerekek is átjöttek, rajtuk kívül pedig Kisnyégerfalváról is jöttek gyermekek. Nagyon jó érzés volt, hogy a Belényesi-medence szinte minden magyarlakta településéről voltak fiatalok, akik a közös munka és játék közben ismerkedhettek egymással.

A foglalkozás alatt a köröstárkányi tojásfestésen kívül dekupázs technikával is készíthettek a jelenlévők húsvéti tojást, valamint tojástartókat, kosárkákat és húsvéti kopogtatót is. Természetesen ennek a foglalkozásnak az egyik legfontosabb célja a pulitéros tojás festésének megtanítása volt. A gyerekek nagy lelkesedéssel próbálták ki ezt a Kárpát-medencében egyedülálló húsvéti tojásfestést. A Tárkányból érkezett tojásfestő nénik pedig nagy-nagy türelemmel adták át ennek a szép és különleges hagyománynak a fortélyait, a gyerekek pedig évről-évre ügyesebben festik a tojásokat. A Hajni néni által készített nagyon finom rakott krumpli elfogyasztása után mindenki boldogan vitte haza az elkészült, szebbnél szebb húsvéti tojásokat, dekorációkat.

Akinek húsvét vasárnap délelőtt lesz ideje TV-t nézni, az M1-en megnézheti a foglalkozást és a pulitéros tojás készítését bemutató képes beszámolót.