KÉZEN FOGVA – A GYERMEKEKÉRT

Kiállítás nyílt az egri Líceum aulájában a Vasárnapi Iskola Alapítvány önkéntesei által készített fotókból.

A rádiószerkesztőként dolgozó Benkei Ildikó, a Vasárnapi Iskola Mozgalom alapítója 2005. április 5-én tette közzé felhívását arról, hogy határon túli szórványmisszióba készülnek: tanárcsapatok indulnak kéthetente a határ közeli településekről az elszakított területek falvaiba, városaiba, hogy szombaton délután és vasárnap délelőtt foglalkozzanak a szórványban élő, meglehetősen nehéz sorsú gyermekekkel, hogy segítsék őket magyarságuk megőrzésében.

Benkei Ildikó a Líceum Televízió munkatársainak elárulta: általában havonta egyszer tudnak a pedagógusok foglalkozásokat tartani a résztvevő iskolákban, ahol minden alkalommal szeretettel várják őket. A létszám évről-évre változik, de nem csökken, egyre többen kíváncsiak a kezdeményezésre. A kiállítással nem titkolt céljuk, hogy további önkénteseket vonzanak a nemes feladatra. Szeretnének nyitni Felvidék felé, s Eger közelsége miatt a helyi oktatók, pedagógusok, akár hallgatók számára ez remek lehetőség lehet a csatlakozásra.

A civil mozgalom oktatásának alapja egy saját tanmenet, melynek központjában a magyar nyelv, a történelem és irodalom, a mese és mondavilág áll. Ezzel az a céljuk, hogy a gyerekek megismerjék múltjukat, büszkék legyenek magyarságukra. Legfőbb céljuk pedig, hogy minden magyarlakta településre eljuthassanak, ám ez az önkéntesek számától is függ.

Szeverényiné Sebők Judit, a Békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola tanára elmondta: iskolájuk munkatársai már évek óta végeznek karitatív munkát a Vasárnapi Iskola Alapítvánnyal. Békéscsabához Nagyszalonta viszonylag közel található, így ők a helyi gyermekotthonban dolgoznak. Tizenegy éve már, hogy a tanév végeztével egyhetes nyári tábort szerveznek a gyerekeknek, s az ott készült képekből válogatnak a kiállításra.
Kézműves- és sportfoglalkozások, játékok és néptánc: számos szervezett program vár ebben a táborban a gyerekekre. A tanárnő szerint a legfontosabb mégis a közösségi élmény.
Pintér Márta Zsuzsanna, a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar dékánja hangsúlyozta: a magyar pedagógusképzés egyik központjaként egyetemünk nem mehet el szó nélkül egy ilyen nagyszerű kezdeményezés mellett. Kiemelte: olyan elhivatott magyar pedagógusok vesznek részt a Vasárnapi Iskola Alapítvány munkájában, akik fontosnak tartják, hogy a határon túli magyar gyermekek olyan képzéssel, élménnyel gazdagodjanak, amit máshonnan nem kaphatnának meg. Reményét fejezte ki, hogy a kiállítás felkelti a hallgatókban az érdeklődést a jótékonysági munka iránt.


A tárlat még két hétig látogatható a Líceumban.

Fotók: Szántó György