Kovászói beszámoló

Új tanév, új gyerekek, ez mindig izgalommal tölt el bennünket. Hiányoznak az elballagott diákok, akik sokat tudtak segíteni a foglalkozások gördülékenyebb levezetésében. A kedves, kicsi elsősök láttán pedig felvidul a lelkünk, és újabb kihívást jelentenek.

A Vasárnapi Iskola Alapítvány ajándékának átadásával indítottuk a napot. Cséke Ilona kolléganő, és két tanuló megkapta az alapítvány hímzett logós pólóját. A két diákot a segítőkész fordítói munkájuk alapján választottuk ki.

Két csoportra osztottuk a tanulókat: kicsikre (alsósok) és nagyokra (felsősök).

Mindkét csoportban a magyar nyelv tanulására, gyakorlására, elmélyítésére koncentráltunk. Különböző feladatlapokat használva, játékosan igyekeztünk gazdagítani a gyerekek szókincsét. Befestették, kivágták, csoportosították a képeken látható élőlényeket, tárgyakat, valamint ismételtettük azok neveit, és mondatokat szerkesztettek velük. Közben a kicsiknek mondókát, a nagyoknak dalt (Weöres Sándor: Alma, alma..) tanítottunk, így vidámabban élték meg a foglalkozást, és ezek segítségével is közelebb jutottunk a célunkhoz.

A napot közös, udvari játékokkal („süsü”, székes sorverseny) zártuk. Az időjárás kegyes volt hozzánk, sütött a nap, kellemes meleg volt.  Ezeket a kinti játékos versenyeket nagyon szeretik a tanulók. Felszabadultan, vidáman mennek haza. Útközben majszolják az alapítvány által finanszírozott csokikat, és isszák a vitamindús ivóleveket.

Segítségünkre volt két helyi kolléganő: Cséke Ilona, a Vasárnapi Iskola helyi vezetője, és Turányi Jaroszlává magyar szakos tanár.

Szabóné Zsoldos Valéria