Novemberi foglalkozás Mezőbajon

Legutóbbi foglalkozásunkat 2019. november 23-án tartottuk meg Mezőbajon. Előzőleg létszámunk növekedéséről számolhattunk be. Nagy örömünkre, még több óvodáskorú gyermek látogatta meg a foglalkozásunkat.

A foglalkozás elején a közös dalunkat énekeltük el, majd Márton napi párosító illetve körjátékokat táncoltunk, énekeltünk. Az óvodások változatos feladatokban vettek részt. Megismerkedtek a Márton nap eredetével és a hozzá tartozó szokásokkal. Készítettek liba díszítésű mécsestartót, libás mandalát festettek ki. A közelgő Télapó ünnepre ráhangolódva, Télapóról szóló mesét hallgattak meg, majd a meséhez kapcsolódó rajzokat készítettek.

Az iskolásoknak közösen egy őszi erdei táj darabjait kellett összeállítaniuk. Közben figyeltem a feladathoz és egymáshoz való viszonyukat is. Ezen a foglalkozáson a fő helyet a természetismereti tantárgy foglalta el. Az őszi erdő növény- és állatvilágáról beszélgettünk, ezzel kapcsolatos feladatokat oldottak meg. Beszéltünk a közelben lévő Kis erdő növény- és állatvilágáról, környezetünk védelméről és a globális felmelegedés hatásáról a környezetünkre. Fejtörőkkel, szókereső és betű- illetve szóbeillesztő feladatokkal színesítettem a téma feldolgozását. Adventhez közeledve ajtódíszt készítettek.

Körjáték formában szóban is fejlesztettem a memóriájukat és megmozgattam a passzív és aktív szókincsüket. Természetesen nem maradhatott el a süti és a tea elfogyasztása sem és a szabadban való focizás, tollaslabdázás, ugrálókötelezés, fogócskázás.

Dancsó Géza, Rózáné Madarász Klára, Lőrinczy Tünde