„Gólya, gólya hazaszállj…”

Valamennyien várjuk már a tavasz érkezését – Bálint nap után a madarak keresik párjukat és megörvendeztetnek bennünket énekükkel. Február végén mi is madarakkal keltünk útra és mentünk Érendrédre. Vittük őket játékainkban, énekekben, mesékben, könyvekben, rajzokban. 

A gyerekek nevének játékos ismétlését madárnevekkel toldottuk meg, majd olyan dalok kerültek sorra, melyekben előfordult, megjelent közülük valamelyik. Új népdalokat is tanultunk, s a „gólyás” énekeket mese követte. Egy indián történetből megtudhattuk, „Hogyan repült versenyt a kolibri és a gólya?”  ezután pedig tartalmas beszélgetés vette kezdetét. A közös éneklést papírszínházas előadás zárta, Miklya Luzsányi Mónika meséje: A kék kolibri.

Tízóraira magvakat, aszalt és friss gyümölcsöket eszegettek a gyerekek.

Ezután mindenki kapott egy mappát, amit feldíszíthetett színes madárkákkal. Ebbe kerülnek majd a Vasárnapi Iskola foglakozásain elhangzó versek, dalok, feladatok – s az a madaras könyvecske is, amit hazavihettek és otthon megoldhatnak a gyerekek.

A jó hangulatú szombat délelőttön megtudtuk, hogy Érendréd 1997-ben elnyerte az Európai Gólya-település címet, melyet nagyszámú gólya költőpárjainak köszönhetett. Márciusban már számlálgathatjuk, hány fészekbe érkeznek vissza kedves madaraink…

Pusztainé Istenes Virág, Hegyesiné Lázár Edit