Vasárnapi Iskola távoktatásban

Több, mint másfél évtizede dolgozunk a Vasárnapi Iskola Alapítvány önkénteseiként a szórványban élő magyar gyerekek nemzettudatát erősítve.  Havonta egy-egy szombaton foglalkozást tartunk azoknak a 4 és 14 év közötti gyerekeknek, akiknek fontos, hogy magyar közösségbe hasznosan, játszva és tanulva töltsék a szabadidejüket. Az évek alatt felnőttek az első tanítványaink, akik már a saját gyermekeikkel jönnek a foglalkozásainkra. Nagy elismerés számunkra, hogy szoros baráti kapcsolatot sikerült kialakítanunk a szülőkkel, a már megnőtt tanítványainkkal is. Számos rendezvényre hívjuk meg az Anyaországba a gyerekeket, felnőtteket, vagy kapunk kedves meghívást a határon túli települések életében fontos eseményekre.

Ez a rendszeres, személyes kapcsolat március óta veszélybe került. De nem akarunk, nem tudunk ebbe beletörődni, nem engedjük el a településeken élő magyar barátaink kezét. Szeretnénk továbbra is segíteni a gyerekeknek. Már tavasszal is küldtünk számukra online feladatokat, meséket, sőt az ünnepekhez kapcsolódó pályázatot is hirdettünk. A személyes találkozás hiányát próbáltuk pótolni a közösségi média adta lehetőségekkel. Ezen időszak alatt számos tapasztalatra tettünk szert, amelyek segítségével átalakítottuk a munkánkat alkalmazkodva a jelenlegi helyzethez. Sajnos továbbra sem mehetünk a határ túloldalán lévő „településeinkre”, de a vasárnapi iskolás foglalkozásokat folytatjuk.

Szeptember végén az Összetartozás nevet viselő, szokásos tanévnyitó értekezletünkön, végig gondoltuk, hogyan tudjuk hatékonnyá tenni a jelen körülmények között munkánkat. Először megbeszéltük, milyen tematika mentén fogunk dolgozni, majd beosztottuk, ki melyik hónap tananyagát dolgozza ki, illetve hogyan dolgozza át a meglévő anyagokat. Az adott hónapnak megfelelő jeles napok megismertetése mellett nagy hangsúlyt helyezünk továbbra is az olvasásra és szövegértésre. Játékos, kooperatív feladatokat igyekszünk összeállítani, amelyek segítségével a gyerekek szövegértési kompetenciáját szeretnénk fejleszteni. A nagy kedvencnek számító kézműves feladattal pedig nemcsak a kézügyességük, hanem a kreativitásuk is fejlődik. Nagyon fontos úgy összeállítani a foglalkozás anyagát, hogy a leírt magyarázatok segítségével, jelenlévő tanári magyarázat nélkül is képesek legyenek megoldani a feladatokat. Minden hónapban postai úton küldjük el a gyerekeknek a foglalkozás kinyomatatott feladatlapjait, a kreatív munkához szükséges technikai eszközöket (olló, ragasztó, színes lap, színes ceruza stb.), valamint az elkészítéshez szükséges útmutatást. A településeken segítő családok, tanító nénik, lelkészek osztják ki helyettünk a tanítványainknak az adott foglalkozás anyagait. Ezeket a feladatokat, meséket, mondákat a közös csoportjainkban is megosztjuk, hogy online is elérhetőek legyenek. A megoldott feladatot a gyerekek, vagy szüleik lefényképezve elküldik számunkra. A jövőben a technikai feltételek megteremtése után tervezzük az online foglalkozások bevezetését is. Addig is próbáljuk motiválni és lelkesíteni a gyerekeket, ugyanis a leghamarabb elkészülőket, legkitartóbbakat meglepetés ajándékkal jutalmazzuk. A gyerekek nagyon büszkén mutatják meg az alkotásaikról készült fotókat, de többen jelzik, hogy nagyon hiányzik számukra a találkozás, az énektanulás, a közös játék öröme.

Nagyon örülünk annak, hogy a szülők, a nagyobb testvérek segítenek a kisebbeknek felolvasni a meséket, megoldani a feladatokat, elkészíteni a kézműves munkát. Köszönjük, hogy értékesnek tartják a munkánkat, szükségét érzik annak, hogy tovább működjenek a vasárnapi iskolás foglalkozások. Reményik Sándort idézve így lesz „mindenki mindenkinek tanítója.”

Nagy Éva

“Az októberi vasárnapi iskolás foglalkozáson a Rege a csodaszarvasról mondát dolgozták fel a gyerekek egy, a facebook csoportban megosztott ppt segítségével. A foglalkozás többi kellékét pedig postai úton kapták meg a tanítványaink. A kisebbek színezők, a nagyobbak különböző feladatok segítségével mélyíthették el tudásukat. Október a reformáció hónapja, így az ügyesebbek egy reformációról szóló totót is megfejthettek. A kiküldött sablonok és útmutatás segítségével pedig mindenki nagyon szép őszi gyümölcskoszorút készített színes papírból.”

“A püspökladányi csapat (Daróczi Ilona, Kissné Jánosi Judit, Ötvös-Varga Krisztina, Petőné Papp Margit) Biharfélegyházára küldte el az első online csomagot. A helybéli tanítóval, tiszteletes asszonnyal (Szabó Ella) egyeztetve 52 gyerek jelezte részvételét a Vasárnapi Iskola digitális oktatásában. Nagy izgalommal várták a gyerekek a csomagot, melyet a tanító néni osztott ki közöttük. A visszajelzésekhez a messenger alkalmazását választottuk, külön csoportot hoztunk létre a gyerekeknek. Örömmel tapasztaltuk, hogy nagy sikere van az ilyen rendhagyó módon történő oktatásnak is. Az 52 gyerekből 50-en küldték vissza a kitöltött feladatlapokat, készítették el a szebbnél-szebb őszi koszorúkat. A csomag nemcsak a feladatokat tartalmazta, hanem a püspökladányi városi könyvtár által felajánlott könyvcsomagot, és édességet is.  Az első hónap munkáját nagyon sikeresnek tartjuk, izgalommal várjuk a továbbiakat!”

Mezőtelkiek levele: “Drága Enikő, a mai napon megérkezett a csomag tőletek. Nagyon szép és kedves gesztus, köszönjük szépen! Add át, kérlek az alapítvány vezetőségének is hálánkat. Ezt a hálát majd a mosolygó szempárok tudják a leginkább bizonyítani, amit majd pár fotóban elküldök nektek. Nálunk egy hét vakáció lesz holnaptól, ezért csak nov. 2-án tudunk nekifogni megoldani a kis feladatokat. A nagy lányoknak – Fanni, Bogi, Eszter – odaadom hamarabb. A többi gyerek ovis. Vigyázzatok magatokra, ölelünk szeretettel titeket, még ha csak virtuálisan is. Add át Katinak is üdvözletünket, és köszönjük, hogy vállalta a postázást.”