Őszi és téli foglalkozások Tasnádszántón a távolból

A nyáron reménykedtünk benne, hogy talán ősszel elkezdhetjük ismét a személyes találkozást a gyerekekkel. A vírus ismét keresztülhúzta a számításunkat. A szeptemberi egri találkozó és már az előzetes beszélgetések alapján is elkezdtem újraszervezni a csoportomat. Erre azért volt szükség, mert az óvodás és alsó 1-2-3. osztályba járókkal nem tudtam tartani a messengeren/facebookon a kapcsolatot. Tehát ők a tavaszi időszakban csak akkor tudtak bekapcsolódni, ha a nagyobb testvérük, vagy közelben lakó rokonuk is járt a foglalkozásokra. A szülőket kerestem meg, velük vettem fel a kapcsolatot, nagyon jól fogadták, örültek a lehetőségnek. 

Először a címeket gyűjtöttem össze (nagyon nehézkesen ment), de aztán arra gondoltam, hogy a katolikus plébániára küldöm egy dobozban minden gyerekét, talán így praktikusabb. Megbeszéltem Robi atyával, és jónak tartotta az ötletet. Kértem, hogy aki a plébánián dolgozik -Krisztina- segíthessen a gyerekeknek való kiosztásban.

Miután mindenkivel megbeszéltem a csomag érkezését (Atya, Krisztina, Szülők, Gyerekek) postára tettem az októberi feladatokat. Még így sem volt zökkenőmentes a gyerekekhez juttatása.  Kezdtem az újabb kört, írtam, telefonáltam: menjenek érte a plébániára. Végül a 20 címzettből 18-an érte mentek, és 12 szorgalmas gyerektől visszajelzéseket is kaptam.

A csomagban minden gyerek kapott egy 6 színű színes ceruza készletet, és egy sulifix ragasztót. A 20 doboz ragasztót az egyik boltos ajánlotta fel, aki már máskor is támogatta papír áruval a csoportot.

A feladatok között az októberi jeles napokról, népszokásokról szóló szöveg és a hozzá tartozó szövegértés feladatok is szerepeltek. Két korcsoportra készítem ezeket azóta is, hiszen a 12-14 éveseknek már sokkal komolyabb szöveg és feladat való, mint a kicsiknek.

Ebbe a csomagba tettem a tavasszal végzett munkák gyűjteményét is. Minden Vasárnapi Iskolás megkapta, aki dolgozott a messengeren eljuttatott feladatokon.

A mostani munka “jutalmául” “vasárnapi tallérokat” gyűjtenek, és a remélt személyes találkozáson az ajándék adományokra lehet beváltani a tallérokat.

A novemberi és decemberi csomagot egyszerre küldtük el. Az egyik kollégánk Romániából jár át, így Ő el tudta vinni.

Már sokkal gördülékenyebben ment a csomagok átvétele. Ebben a csomagban ismét volt támogatás 🙂 Egy debreceni üzlet vezetője 3D-s mikulás matricákat, és szép színes karácsonyi ablakmatricákat ajánlott fel. Így mindegyikből 20 darabot tudtam a csomagba tenni.

Az olvasnivaló és szövegértés feladatok mellett nagy sikere van mindig a kézműves feladatoknak. Leghamarabb ezeket készítik el a gyerekek.

Nagy örömömre 18 gyerek küldött vissza képet a kész munkáiról!

Volt ezek között szövegértés, nagy mozgatható mikulás, saját készítésű adventi naptár, só-liszt gyurma mécses, kifestő, labirintus, keresztrejtvény, szókereső is.

A csomagokhoz tartalomjegyzéket készítek, és a kézműves feladatokhoz nagyon részletes, pontos leírást, fázisfényképeket. Összetűzöm az egy feladathoz tartozó leírást, kellékeket, papíranyagot.  Sokkal bonyolultabb így, mint élőben, de kialakult a módszer.

A januári csomagot is útra indítottuk.

Az újévi köszöntő mellé, a google képeit felhasználva készítettem egy tovább rajzolható-színezhető 2021-es naptárt minden gyereknek. Saját kedve szerint egészítheti ki, és színezheti a megkezdett rajzokat. Aztán összefűzve az asztalán használatba veheti. A szövegértés itt is két korosztályra készült.

A téli madáretetésre helyeztem ezen kívül a hangsúlyt. Gárdonyi: Cinege című írásához készítettem feladatlapot, színezőt. A kézműves feladatok is a madáretetéshez, a téli tájhoz kapcsolódnak.

Minden csomagban “sok” kézműves feladat volt/van. Az a tapasztalatom, hogy nagyon szívesen kézműveskednek. Ezt a sok szép kész munkáról készült fotó és a Szülők visszajelzése is megerősíti.