A békéscsabai Összetartás programja

Helyszín: Fiume Hotel (5600 Békéscsaba, Szent István tér 2.)

Időpont: 2022. szeptember 17. szombat

8.30 – 9.00 Regisztráció

9.00 Megnyitó:

  • Benkei Ildikó (Vasárnapi Iskola Alapítvány, alapító) köszöntője
  • Szarvas Péter (polgármester) köszöntője
  • Dr. Szili Katalin (miniszterelnöki megbízott) előadása a nemzetpolitika aktuális kérdéseiről

10.30 Böjte Csaba (Dévai Szent Ferenc Alapítvány, alapító) és nagyszalontai „gyermekei” a vendégeink

11.00 kávészünet

11.20 Önkéntesek beszámolói az elmúlt tanévben végzett munkáról

13.00 dr. Ozsváth Gábor Dániel (Károli Gáspár Református Egyetem, főiskolai docens) előadása Moldva néprajzáról

13.30 EBÉD

14.30 Önkéntesek beszámolói az elmúlt tanévben végzett munkáról

16.00 dr. Szabó József Elfelejtett Érmellék című helytörténeti előadása

Kedves Kollégák!

Mindig nagy örömömre szolgál, amikor a tanév kezdetén rendszeresen összejövünk a jól megszervezett és programokban gazdag összetartásunkra.

Örömmel hallgatom meg a közösségek beszámolóit. Jó a minden nehézség- és kihívás ellenére is látni a sugárzó és optimista arcokat. Évről-évre megfogalmazódik bennem, hogy mozgalmunk pedagógusai nem csak igényes munkát tesznek le az asztalra, hanem azt valóban szívvel és lélekkel teszik. A lelket itt kiemelem, és nagybetűvel is leírom: Lélek. Vagyis az Isten lelke vezet mindannyitokat, ebben a sokszor reménytelen tűnő közdelemben. Írom ezt, mint ferences pap és lelkipásztor, aki világosan látja, hogy nem csak a magyar fogy a szórványban, hanem vele együtt fogy az emberek hite is. Így küldetésünk-küldetésetek dupla tartalommal is bír: a nyelvet megőrizni és a hitet vissza adni. Ehhez a kemény munkához pedig valóban kevés az emberi tudás és akarat, ide személyesen az Isten Lelke is szükséges. A Szentlélek erejét mindig érzem köztetek és bennetek, ami megnyugvással tölt el, hogy a végzett munka nem reménytelen, és végképp nem értelmetlen.

Az idén családi és ezzel összefüggésben váratlanul lelkipásztori okból is, nem tudok veletek ünnepelni, készülni. Ennek nyomán itt ebben levélben szeretném megköszönni munkátokat, kitartásotokat. Külön köszönöm Ildikónak, Zsuzsinak nem csak a szervezői, hanem az egész éves lelkiismeretes koordinátori munkáját! Isten áldjon meg benneteket ezerszer, a Szentlélek vezessen ezentúl is, ne csak a gyerekekkel való munkátokban, hanem egész életetekben.

Pax et bonum,

Andor György P. Károly ofm elnök