Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség konferenciájától

„Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája.” (Szent-Györgyi Albert)

Ez volt az egyik mottója a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPsz) három napos – 2017. február 17-19. – konferenciájának, mellyel Takács Mária, a KMPsz szórványprogram felelősének köszöntése kezdődött. Szerencsés lenne, ha ez a gondolat nem csak egy konferencia jelmondata maradna, hanem a határon belül és kívül is meghatározná az oktatás hogyanját. Mátészalkáról Kovászóra kijáró csoportból ketten – Tóth Istvánné és a cikk írója – vettünk részt ezen a konferencián, Benkei Ildikó, ill. a Vasárnapi Iskola Alapítvány jóvoltából.

A konferencia témája: A kárpátaljai szórvány magyar intézmények oktatásának fejlesztése. A helyszín Beregszász, a II. Rákóczi Ferenc Főiskola, mely épület éke a város főterének. Felújításában segített a magyar kormány, és sok más város mellett a miénk is. Ezt, és számtalan segítségét a magyar nemzetnek, hálával és többször emlegetve köszönték meg a konferencia idején a szervezők és az előadók.

Értékes, érdekes és számunkra új információkat hordozó előadásokat hallgattunk meg főiskolai tanároktól – Orosz Ildikó, az KMPsz elnöke, Espán Margaréta, az Irka gyermeklap főszerkesztője, Gabóda Béla és Gabóda Éva -, és a szórvány falvakban tanítóktól, valamint gyakorlati segítséget, segédanyagokat kaptunk a munkánkhoz.
Az esti táncházban tovább folytatódott az „okításunk”, hiszen Szilágyi László koreográfus, főiskolai tanár és felesége a bemutatott tánclépéseket begyakoroltatta velünk, hogy majd átadhassuk a vasárnapi iskolás gyerekeknek. Nagyon hasznos volt ez a kellemes, vidám este, és a beilleszkedésünket is elősegítette.

Szintén a gyakorlati oldalát segítette a munkánknak, ötletekkel szolgált a kézműves foglakozás. Külön öröm és meglepetés volt a számunkra, hogy a kovászói kolléganőkkel találkozhattunk. Felkérésünk egy rövid beszámolóra adott volt. Cséke Ilona, a Kovászóban működő Vasárnapi Iskola vezetője, valamint mi, elmondtuk tapasztalatainkat, gondolatainkat a közös munkánkról, mely érdeklődésre tartott számot, hisz a mátészalkai önkéntes csoport az egyetlen, amely Ukrajnába jár ki Magyarországról.

Egy-két fontos momentum a konferencián hallottakból:

  • 2016/17-es tanévben 1170 gyerek vesz részt vasárnapi iskolai oktatásban KMPsz keretében, 64 csoportban 43 pedagógussal
  • Első igény, megmozdulás a kisebbségben élő magyarok lakta területen a Felső-Tisza vidéki Rahón történt – Bilics Éva néni szervezésében – a vasárnapi misék után. Ez a kezdeményezés kiterjedt az egykori Máramaros megye kisebbségi magyar településeire, majd Ugocsa, Ung-vidék és Bereg falvaira.
  • A magyar nyelv oktatását négy faluban vezették be az idei tanévben, három ukránok lakta településen pedig fakultatív tantárgyként lehet tanulni.
  • A KMPsz egy évben kétszer szervez magyar nyelvű szavalóversenyt: Szolyván és Rahón. Évről-évre Irka táborban vehetnek részt a szórványban élő tanulók.
  • Nagyon nagy a pedagógushiány.
  • Várják a Vasárnapi Iskola Alapítványtól az újabb önkénteseket, pl. Csomafalvára, Nagybakosra, Szolyvára.

Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek a konferenciának. A vendéglátók felénk áradó figyelmessége, kedvessége, őszinte öröme lelki feltöltődést jelentett számunkra. Kölcsönös megtiszteltetésnek éreztük az együttlétet.

Szabóné Zsoldos Valéria mátészalkai csoportvezető

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.