Tasnádi gyerekek táborozása

A Tasnád környéki települések magyar gyermekei számára szerveztek nyári tábort Tasnádszántón 2019. június 26-28-ig, melyen 36 gyermek vett részt Tasnádról, Tasnádszántóról és Tasnádszarvadról. A tábor pedagógusai Barta Attila Imréné, Venyigéné Vad Anikó és Hamarné Hangrád Éva voltak.

Tasnádszántón a katolikus plébánia melletti közösségi házban rendeztük meg az idén is a nyári tábort. Az épületben minden olyan feltétel megvan, ami egy sikeres tábor megrendezéséhez szükséges. Az újonnan érkezett plébános, Husztig Robert atya, elődjéhez hasonlóan, maximálisan segített mindenben, szeretettel figyelte, követte a tábor munkáját. Ugyanilyen hálával gondolunk a Tasnádszarvadon szolgáló Dénes Béla református lelkészre. Ő gondoskodott a kirándulásunkhoz szükséges busz megrendeléséről, ő szerzett szállást számunkra, fordított románra, ha nem boldogultunk.

 1. nap
 2. A tábor helyszínének elfoglalása
 3. Névsor összeállítása, névjegykártyák készítése
 4. Színes kártyák segítségével csoportok kialakítása: kék, piros, zöld, citromsárga, narancssárga, lila csoportok voltak. A csoportokban 5-6 gyerek dolgozott együtt a három nap során.
 5. A tábori program témájának ismertetése: Petőfi Sándor – a legnagyobb magyar költő
 6. Petőfi Sándor életéről filmbejátszás megtekintése, beszélgetés, az előzetes ismeretek feltérképezése
 7. A Szeptember végén című vers megismerése
 8. Mit vártok a tábortól? Milyen érzelmeket szeretnétek a táborral kapcsolatban kifejezni?  – aszfaltrajzverseny csoportokban, beszámoló a rajzokról
 9. Labdajáték: kiütő
 10. Petőfi Sándor képének kirakása – puzzle
 11. Gondolattérkép készítése Petőfi életéről, közben a kisebbek kifestő lapok színezésével igyekeztek plusz pontokhoz segíteni csoportjukat
 12. Második nap előkészítése: Koltó – gróf Teleki Sándor kastélya. Petőfi Sándor és Szendrey Júlia nászútjának helyszíne 1847 szeptember 9 – október 19.
 13. Nemzeti színű szalag készítése fonalból (a másnapi kiránduláson Petőfi és felesége szobrára)

A csapatok egész nap a színükkel azonos lapocskákat gyűjtöttek. A nap végén összesítették a jutalomkuponokat. Egyéni teljesítményekkel is lehetett gyűjteni, például a kicsik színező tevékenységével, segítség nyújtásért az étkezések során, a környezet elrendezéséért, vízhordásért, egymásnak történő segítségadásért…stb

1. NAP

 • Autóbuszos kirándulás Koltóra
 • Út közben folyók, hegyek nevének megismerése, nagyobb települések nevének feljegyzése
 • Koltó: a régi kastélyépület felújítás alatt van, ez nem látogatható. Egyik épületében pedig a Petőfi Sándor Gimnázium kapott helyet, ide szintén nem lehetett bemenni. A kastélykert megtekinthető volt. Idegenvezetést kaptunk. Megnéztük a somfa alatt helyet foglaló kőasztalt, ahol Petőfi a legtöbb versét írta, és gyönyörködtünk a szépséges kilátásban, amit egykor a költő is versbe foglalt.
 • Petőfi és felesége szobrára elhelyeztük a nemzeti színű fonott szalagokat.
 • A koltói Teleki Sándor Művelődési Házban megtekintettük a kastélyból átvitt kiállítási tárgyakat és a Nagybányai Festőműhely gyönyörű festményeit

Nap közben nagyon meleg volt, a gyerekek elég nehezen bírták a hőséget. A hideg élelem mellett nagyon sok ásványvizet vásároltunk, és folyamatosan itattuk őket. Néhány gyerek nem jött el. Két nagyon pici 3-4 éves kislány, és két nagyobb lány, akik nem bírják a buszozást. Délután hatalmas viharban érkeztünk vissza a táborba.

A gyerekek nagyon élvezték a kirándulást. Másnap néhány szülő köszönetét fejezte ki, hogy a gyermeke általunk ilyen csodálatos élményhez jutott.

2. NAP

 • Reggel átismételtük a látottakat feladatlap és totó formájában
 • A megszerzett ismereteket társasjáték formájában is gyakoroltuk az udvaron. (Krétával számozott négyzeteket rajzoltunk a járdára. Minden csapat dobókockával dobott, kapott egy kérdést a kirándulással illetve Petőfi életével kapcsolatban, melyet a csapat együtt válaszolt meg. Ha jó volt a válasz, az általuk kiválasztott bábu (csapattag) előre léphetett annyit, amennyit dobtak. Ha nem tudtak helyesen válaszolni, akkor a helyén maradt. Az először célba érő bábu csapata lett az első, utána követték a többiek. Természetesen minden csapatot jutalmaztunk.
 • Kiütő visszavágója
 • Közös éneklés
 • Petőfi leghíresebb alkotása a János vitéz. A verses mese megtekintése kivetítéssel.
 • Kedvenc részletek eljátszása vagy lerajzolása
 • A csapatversenyek eredményének összesítése
 • Eredményhirdetés: jutalmazás
 • Fotózás
 • Táborzárás: a nagy melegben mindenkinek jólesett egy igazi vízibomba csata.

A gyermekek napi programja 9 órakor kezdődött, és 16 órakor ért véget. Minden nap háromszori étkezésről gondoskodtunk. A kirándulás napján egész napos úticsomagot kaptak a résztvevők. A harmadik napon a helyi katolikus gyülekezet két tagja meleg ebédet főzött a táborlakók számára, melynek a nyersanyag költségét természetesen mi fedeztük. A gyerekek minden nap kaptak valamilyen édességet, gyümölcslevet, limonádét. A vásárlás nagy részét Romániában bonyolítottuk le.

Nagy szeretettel mondunk köszönetet Robi atyának (Husztig Róbert, Tasnádszántó katolikus gyülekezet) a tábor helyének biztosításáért, a szervezéshez és sikeres megrendezéséhez nyújtott önzetlen segítségéért. Szintén köszönettel tartozunk Dénes Béla református lelkész úrnak is (Tasnádszarvad református gyülekezet). Nem csak a szervezésben segített bennünket, de az egész napos kirándulásra is elkísérte a csoportot.

Felejthetetlen napokat töltöttünk el a gyerekekkel. Kellemesen elfáradva tértünk haza. Szeretnénk ezúton is megköszönni, hogy a Vasárnapi Iskola Alapítvány az anyagi forrásokat megteremtette a tábor megszervezéséhez. Ennek köszönhetően az idei nyáron is néhány napig magyar szóval, magyar szívvel telt meg a tasnádszántói tábor.

Köszönettel és szeretettel: Hamarné Éva, Bartáné Zsuzsa, Venyigéné Anikó