Kárpátaljai menekülteknek segítettünk

A Covid vírus jelenléte óta és a most zajló háború miatt nem tudtunk kiutazni Kovászóra. Természetesen tartjuk a kinti kolléganővel a kapcsolatot. Ez a sajnálatos, rettenetes helyzet a szatmári, ill. a határhoz közeli településeken teremtett számunkra újbóli önkéntes munkára lehetőséget. A Magyarországi Tanodahálózat Napsugár Tele-tanoda Ópályi vezetője a Facebookon felhívást tett közzé, miszerint a Kárpátaljáról idemenekült gyerekekhez szükség lenne segítőkre. A Vasárnapi Iskola Alapítvány vezetőjével, Benkei Ildikóval egyeztetve jelentkeztünk a már számunkra ismert munkára.

Az első látogatásra és foglalkozásra 2022. 03. 17-én került sor Nábrádon. Nábrád, a Szatmári-síkságon a Fehérgyarmati járás 950 fős kicsi települése. A község polgármestere, Soltész Ferenc Dávid és vezetése az iskola tornatermét felajánlotta a háború elől menekülők számára. Jelenleg egy Kárpátaljáról, Beregszászból érkezett nagy család (kb. 35 fő) lakik itt. Mind magyar anyanyelvűek, amely megkönnyíti a közös munkát. A gyerekek száma 27, ezért is kérték a segítségünket. A kormegoszlás: kb. 70 % óvodás korú és alsó tagozatos, a többi felsős. A szülőkre is jellemző a nagyon zsenge kor.

Március 17-én megbeszélést tartottunk, hogy ki mit csinál, mi legyen az a tevékenység, amellyel le tudjuk kötni a gyerekek figyelmét, és megalapozzuk az újabb találkozásainkat.

Két csoportban dolgoztunk, így ketten-ketten irányíthattuk a foglalkozást. A kicsikkel (óvodás és alsós korosztály) mozgásos mondókákat és dalocskákat tanítottunk, valamint meséket olvastunk. Aktív, érdeklődő, befogadó gyerekekre leltünk. Igazán jó hangulatú foglalkozás alakult ki. A nagyobbakkal (felsősök és fiatal anyák) kézműveskedtünk. Tavaszi képeket készítettek ragasztásos módszerrel a gyerekek, és aki akart színezett, rajzolt. Nagyon élvezték az alkotást. Voltak olyan gyerekek, akik minket leptek meg a rajzaikkal. Munkánkat nagyban segítette a nagymama tekintélye és fegyelmező ereje a gyerekek között. Az a terv, hogy minden héten egy alkalommal másfél, két órát töltünk a gyerekekkel itt Nábrádon. Úgy tűnik, hogy még egy település van kilátásban.

Második alkalommal is találkoztunk a Nábrádon elhelyezett gyerekekkel és szülőkkel, valamint nagyszülőkkel. Izgalmassá, rendhagyóvá és különlegessé tette a foglalkozásunkat az a tény, hogy a nemrég megválasztott Novák Katalin, az új köztársasági elnök és Victor Katalin, a felzárkózásért felelős helyettes államtitkár ezen a délelőttön látogatta meg a polgármesteri hivatalt és a menekülteket. A sok ismeretlen ember és az ajándékok feldobták a gyerekeket és a kedélyeket. Köztársasági elnök asszony kipróbálta a hozott játékokat a gyerekekkel együtt, és azután érdeklődve figyelte a munkánkat, valamint a kézműves foglalkozásba ő is bekapcsolódott.

A foglalkozások anyaga és menete:

Kicsik csoportja

  • átismételtük az előző alkalommal tanult mondókákat és dalocskát
  • új mondóka tanítása: Cini-cini muzsika, Lassan jár a csigabiga

Nagyobbak csoportja

  • kézműves munkák készítése minta, sablon segítségével: nyuszigirland, virágok, házikók, ezeket fel is raktuk a bordásfalra vagy az ágyaik közelébe.
  • A fogékonyabbak számára kontúrtérképeken tettük érzékelhetővé, hogy honnan, hova érkeztek.

Jó hangulatban telt az együtt töltött idő, és jelezték, hogy várnak bennünket ismét.

Március 31-én a gyerekek, a szülők és a nagyszülők már vártak bennünket, és pillanatok alatt előkészítették az asztalokat, székeket és egyéb ülőalkalmatosságokat a foglalkozásokhoz. A már korábban kialakított két csoport elfoglalta a helyét, és indult a „munka”.

Kicsik csoportja

  • Átismételtük a már korábban tanult mondókákat. Különösen szeretik és élvezik a mozgással egybekötötteket.
  • Meseolvasás következett pihentetésül a Versenyfutác c. meséből a Csiga-Biga rész.
  • Locsoló versikék tanulása – készülés a húsvétra: Zöld erdőben jártam…, Úgy viruljanak a lányok…

Nagyok csoportja

  • Kézműveskedés: Tojás-koszorú készítése, Húsvéti koszorú díszítése, és báránykák készítése.
  • Munka közben szóláncokat alkottunk.

Kifestőket és segédanyagokat hagytunk a gyerekeknél a további alkotáshoz, hasznos időtöltéshez.

Szabóné Zsoldos Valéria