Magyar népmese napja Erdőhegyen!

Nagy örömmel és várakozással utaztam október nyolcadikán Kisjenőbe. 21 csillogó szemű kisgyermek várta, hogy a magyar népmeséről minél többet megtudjon. 

Kedvenc mesék és mesehősök megidézésével kezdtük a foglakozást. Hamar szóba is került Benedek Elek neve, akinek a születésnapjához, szeptember 30-hoz kötődik a népmese napja. Felolvastam a Két bors ökröcske c. meséjét. Megbeszéltük, hogy nagyon fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség tovább hagyományozása. Ennek szellemében egy próbatételt kellett teljesíteni minden kisgyermeknek. Mindenki kapott egy menetlevelet. A feladatok elvégzésének sorrendje tetszőleges volt. Őt helyszint alakítottam ki, ebből négyet kellett választani és az ott elhelyezett feladatokat megoldani. (Hiszen három a magyar igazság, no meg egy a ráadás.) Sikeres megoldás után egy nyomdát kaptak a menetlevélre. Akinek összegyűlt a négy nyomdája, az elnyerte a megérdemelt jutalmát. (Egy Balaton szelet csokoládét és egy népmesés hűtő mágnest.)

Az állomások a következők voltak:

  1. Célba dobás (Bontsuk le a sárkány várát!) 
  2. Keresztrejtvény
  3. Puzzle kirakása
  4. Mozgatható síkbáb készítése
  5. Kukoricaszem válogatás csipesszel

A gyerekek nagyon jól érezték magukat. Sajnos a rejtvényt önállóan csak két kislány tudta megoldani, mert a többiek román iskolába járnak és nem tudnak magyarul olvasni. Velük közösen oldottuk meg a feladatot. Felolvastam a kérdést és én jegyeztem le a megoldást is.

Búcsúzóul mindenki egy mesekönyvet választhatott magának. A családi könyvtárból vittem mesekönyveket, melyeket már az én felnőtt gyermekeim nem olvasgatnak.